Προηγούμενο Αρθρο
Επώμενο Άρθρο

"ΑΛΛΑΞΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΜΕ PILLATES" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΦΟΥ

Gallery
"ΑΛΛΑΞΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΜΕ PILLATES"   ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΦΟΥ
"ΑΛΛΑΞΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΜΕ PILLATES"   ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΦΟΥ
"ΑΛΛΑΞΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΜΕ PILLATES"   ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΦΟΥ
"ΑΛΛΑΞΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΜΕ PILLATES"   ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΦΟΥ

Σε 10 μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, σε 20 τη βλέπουν οι άλλοι και στα 30 έχεις καινούργιο σώμα.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται μαθήματα; 

«Αν κάποιος είναι ήδη αθλητής και θέλει να επαναπροσδιορίσει την κίνηση και τη στάση του σώματός του, μπορεί να κάνει μάθημα 1 φορά την εβδομάδα. Για τους υπόλοιπους, καλό είναι να γίνονται 2 μαθήματα την εβδομάδα από 1 ώρα τη φορά. Ο ιδρυτής, βέβαια, του Pilates θεωρούσε ιδανικό να γίνονται 3 μαθήματα την εβδομάδα, αλλά δεν το συστήνουμε παρά μόνο σε όσους είναι απολύτως αποφασισμένοι, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να αρχίσουν με 3 μαθήματα την εβδομάδα και μετά να τα μειώσουν ή ακόμα και να τα παρατήσουν επειδή υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες και τις αντοχές τους.»

Μπορούν όλοι, σε οποιαδήποτε ηλικία, να κάνουν Pilates;
«Ναι, καθώς πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιεί το σώμα χωρίς υπερβολές, όπως θα συνέβαινε αν κάποιος έκανε ένα άθλημα με στόχο τον πρωταθλητισμό, όπου το σώμα καλείται να ξεπεράσει τα όριά του. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια ευέλικτη μέθοδο που μπορεί να προσαρμοστεί στον καθένα και που έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σαν μια “φυσικοθεραπεία” για όλο το σώμα. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία του Pilates σε ασκούμενους αλλά και σε γυμναστές, έχω στα χέρια μου μια “εργαλειοθήκη” με τις ασκήσεις του Pilates και, αξιολογώντας τις ανάγκες του καθενός, παίρνω τα καταλληλότερα εργαλεία για τα καλύτερα αποτελέσματα του ασκούμενου. Η προσέγγιση Pilates κάνει για όλα, και χωρίς περιορισμούς μπορείς να την αξιοποιήσεις για κάθε περίπτωση και λόγο.»

Είναι ανατολικού ή δυτικού τύπου μέθοδος άσκησης; 
«Στο Pilates παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο η αναπνοή, αλλά συμμετέχει ουσιαστικά και το πνεύμα -όπως ακριβώς συμβαίνει και στις ανατολικές μεθόδους-, προκειμένου να κατανοήσει ο ασκούμενος πώς να χρησιμοποιεί το σώμα του, αλλά και για να καταφέρει αυτά που του μαθαίνει ο γυμναστής του να τα διατηρήσει -πέρα από τη διαδικασία της άσκησης- και στην καθημερινότητά του. Ο ιδρυτής της μεθόδου ασχολήθηκε με πολλές εναλλακτικές μεθόδους άσκησης (γιόγκα, τάι τσι και πολεμικές τέχνες), αλλά και με δυτικές μεθόδους (κολύμβηση, καταδύσεις και body building), και δημιουργώντας το Pilates έκανε ένα πάντρεμα της δυτικής δυναμικής με την πειθαρχία και τη συνειδητότητα που πρεσβεύουν οι ανατολικές φιλοσοφίες.»

Γίνεται μόνο σε ιδιαίτερα ή και σε ομαδικά μαθήματα; 
«Τα μαθήματα εξατομικεύονται ως προς τις ανάγκες και δυνατότητες του καθενός, είτε πρόκειται για ιδιαίτερα είτε για ομαδικά μαθήματα.»

Κιλά χάνουμε;
«Με το Pilates, δεν χάνουμε βάρος αλλά πόντους. Σε προχωρημένο επίπεδο, η μέθοδος μπορεί να δράσει και αεροβικά, δηλαδή να χάνεται και βάρος. Γενικά, το σώμα καθενός αποκτά την ιδανική του μορφή.»

Ποια σημεία γυμνάζονται πιο πολύ στο Pilates; 
«Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι όλη η μέθοδος είναι κοιλιακές ασκήσεις βαθύτερων μυϊκών στρωμάτων (διαφορετικές από το μέχρι τώρα τρόπο που είχαμε συνηθίσει). Παρ’ όλα αυτά, το σώμα γυμνάζεται ολοκληρωμένα και ενιαία. Το κέντρο του σώματος (ο αφαλός, η μέση) είναι η αφετηρία από όπου πηγάζει όλη η δύναμη που διοχετεύεται στα άκρα, αφήνοντας χαλαρές τις αρθρώσεις ώστε να μπορούν να κινηθούν στο μέγιστο εύρος της δυνατότητάς τους. Γι’ αυτό όμως και η μέθοδος, από την άλλη πλευρά, μπορεί να γίνει επικίνδυνη -στα χέρια κάποιου ανεπαρκώς εκπαιδευμένου-, ακριβώς επειδή εστιάζει στην ευαίσθητη σπονδυλική στήλη.»

Τι κερδίζουμε κάνοντας Pilates; 
«Βελτιώνεται η στάση του σώματος (τόσο όταν κινούμαστε όσο και όταν στεκόμαστε ή καθόμαστε), το οποίο ευθυγραμμίζεται και επιτυγχάνονται ταυτόχρονη και ισομερής μυϊκή δύναμη και ελαστικότητα. Επιπλέον, μαθαίνουμε να “ορίζουμε” και να ελέγχουμε το σώμα μας, τα χέρια και τα πόδια μας, καθώς επίσης και να μην κατασπαταλάμε την ενέργειά μας άσκοπα, αλλά να την αποθηκεύουμε.»

Ποια είναι, τελικά, τα περιβόητα όργανα του Pilates; Η μπάλα;
«Η μπάλα, που έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 65 εκ., δεν είναι όργανο του Pilates, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία του. Τα εργαλεία του Pilates είναι 5 διαφορετικά όργανα με αντιστάσεις από ελατήρια και έτσι μπορούμε να δουλέψουμε ταυτόχρονα τόσο τη δύναμη όσο και τον έλεγχο του κέντρου (σταθερότητα, ισορροπία, συντονισμό στην κίνηση κλπ.). Το Pilates μπορεί να γίνει και χωρίς όργανα, αλλά με τα όργανα συχνά όλα είναι πιο εύκολα, ακριβώς επειδή υποστηρίζουν τον ασκούμενο. Παρ’ όλα αυτά, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο ασκούμενος θα πρέπει στο τέλος της εκπαίδευσής του να είναι απεξαρτημένος από οποιοδήποτε όργανο ή γυμναστή.»