Προηγούμενο Αρθρο
Επώμενο Άρθρο

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ!

Gallery
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ!
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ!
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ!
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ!

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και η θερμοκρασία ήδη έχει ανέβει αισθητά είναι απαραίτητο να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας σχετικά με την ασφαλή παραμονή μας στον ήλιο, όχι μόνο δίπλα στη θάλασσα, αλλά και στην καθημερινότητά μας.
Οι επιπτώσεις  της υπεριώδους ακτινοβολίας στον άνθρωπο είναι πολλές και σοβαρές και εξαρτώνται άμεσα από τον βαθμό έκθεσης σε αυτή.
Άμεση  επίπτωση είναι το γνωστό σε όλους μας ηλιακό έγκαυμα. Απώτερες επιπλοκές είναι η πρόωρη γήρανση και οι κακοήθειες του δέρματος ,επιθηλιώματα και μελάνωμα, που είναι η χειρότερη μορφή καρκίνου στον άνθρωπο και σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία.
Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα, οι μικρότερες ηλικίες αλλά και όσοι κάθονται πολλή ώρα στον ήλιο διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος.

Τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ηλιοπροστασίας είναι τα εξής:

- Βρέφη μέχρι 6 μηνών ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να εκτίθενται στον ήλιο.

- Συνιστάται η αποφυγή ηλιακής έκθεσης τις ώρες μέγιστης ηλιακής ακτινοβολίας, δηλαδή 12πμ-4μμ

- Πριν εκτεθούμε στον ήλιο, εμείς και το παιδί μας, απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού στα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Βάζουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20, 15-30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο και επαναλαμβάνουμε την επάλειψη κάθε 2-3 ώρες. Εάν το παιδί μπαινοβγαίνει στη θάλασσα η χρήση αντηλιακού θα πρέπει να είναι συχνότερη. Σε παιδιά ηλικίας έως 12 μηνών, η επανάληψη επάλειψης του αντηλιακού επιβάλλεται να είναι κάθε 1 ώρα και η έκθεση στον ήλιο ολιγόλεπτη.

- Δεν ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό στη μύτη, στα αυτιά, στον αυχένα και πίσω από τα γόνατα!

- Εκτός από τη χρήση του αντηλιακού, ως μέτρο ηλιοπροστασίας, φροντίζουμε να φοράμε στα παιδιά μας καπέλο, μπλούζα και γυαλιά ηλίου. Το καπέλο θα πρέπει να προστατεύει το πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτιά. Η μπλούζα θα πρέπει να είναι κατά κανόνα ανοιχτόχρωμη, με μακριά μανίκια και να προστατεύει τον αυχένα και τους ώμους. Τέλος, τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τα βασικά μέτρα προληπτικής ηλιοπροστασίας είναι απλά και εύκολο να εφαρμοστούν. Ας τα ενσωματώσουμε λοιπόν στην καθημερινότητά μας, για την υγεία του δέρματος τη δική μας, αλλά κυρίως των παιδιών μας.
Δεν ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας δέχονται το 80% της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που θα δεχτούν σε ολόκληρη τη ζωή τους έως τα 20 πρώτα χρόνια. Αυτό δεν γίνεται μόνο το καλοκαίρι στην παραλία, αλλά κυρίως στην καθημερινότητά μας, στο σχολείο, στην εκδρομή, στη βόλτα, στα ψώνια. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε λοιπόν τα παιδιά μας, αλλά και τους εαυτούς μας, να φροντίζουν τη δερματική τους υγεία, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, για να υιοθετήσουν μια υγιή συμπεριφορά σε όλη την ενήλικο ζωή τους.