Προηγούμενο Αρθρο
Επώμενο Άρθρο

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΝΑΐΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΩΡΛ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΛΑ

Gallery
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΝΑΐΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΩΡΛ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΛΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΝΑΐΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΩΡΛ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΛΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΝΑΐΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΩΡΛ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΛΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΝΑΐΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΩΡΛ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΛΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Οι κορωναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια παθογόνων ιών. Μερικοί από αυτούς προκαλούν ήπιες ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα. Άλλοι μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις. Ονομάζονται έτσι γιατί κάτω από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εμφανίζουν αιχμές που μοιάζουν με τις γωνίες μιας κορώνας. Υπάρχουν πολλοί κοροναϊοί που μολύνουν μόνο ζώα. Μερικοί εξαλλάσσονται στο σώμα του ζώου ξενιστή και αναπτύσσουν χαρακτηριστικά που μπορούν να μολύνουν και τους ανθρώπους. Ο τύπος του κοροναϊού που μολύνει τους ανθρώπους εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960. Έκτοτε, έχουν ταυτοποιηθεί επτά τύποι κοροναϊών που μολύνουν τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου του 2019-nCoV, επίσης γνωστού ως Wuhan Coronavirus.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο WUHAN CORONAVIRUS?

Στις 7 Ιανουαρίου 2020, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν απομονώσει τον ιό που διαδίδεται στο Wuhan. Αυτός ο νέος κοροναϊός ονομάστηκε 2019-nCoV και ονομάστηκε επίσης κορωνοϊός Wuhan επειδή οι πρώτοι μολυσμένοι άνθρωποι προέρχονταν από την πόλη Wuhan, την επαρχία Hubei στην Κίνα, μια πόλη με περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι σημαντικός εμπορικός μεταφορικός κόμβος.

Αυτός ο ιός μοιάζει με άλλους παθογόνους τύπους ανθρώπινου κοροναϊού όπως τον MERS και SAR. Το σύνολο των ιών αυτών ανήκει στην υποομάδα του ιού "Beta". Οι ιοί MERS και SARS ξεκίνησαν ως λοιμώξεις σε νυχτερίδες πριν μεταλλαχθούν για να μολύνουν τους ανθρώπους.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ WUHAN CORONAVIRUS;

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

 • Πυρετός
 • Κόπωση
 • Αναπνευστικό:
  • Ξηρός βήχας
  • Δυσκολία αναπνοής
 • Ουροποιητικό:
  • Νεφρική δυσλειτουργία – ανεπάρκεια
 • Αιμοποιητικό :
  • Λευκοπενία
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Τα συμπτώματα της ασθένειας του 2019-nCoV μοιάζουν με τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Τα προσβεβλημένα άτομα από τον ιό εμφανίζουν βήχα, πυρετό, καθώς και δύσπνοια . Μερικοί ασθενείς έχουν έμετο, διάρροια και παρόμοια συμπτώματα από το πεπτικό . Στις σοβαρές περιπτώσεις έχουμε πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο . Ορισμένα μολυσμένα άτομα έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλα μπορεί να είναι σοβαρά άρρωστα ή να πεθάνουν από την ασθένεια. Οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν χρόνο επώασης από δύο έως 14 ημέρες. Υπάρχουν πρόσφατες ενδείξεις παράτασης αυτού του χρόνου.

 

 

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ;

Οι εμπειρογνώμονες υγιεινολόγοι συμφωνούν ευρέως ότι πολλοί μολυσμένοι ασθενείς είχαν κάποια σχέση με μια μεγάλη κρεαταγορά /ψαραγορά στην πόλη Wuhan, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ασθένεια διαδόθηκε για πρώτη φορά από επαφή ζώου με άνθρωπο. Έκτοτε η διασπορά από ανθρώπου σε άνθρωπο επιβεβαιώθηκε σύντομα στην Κίνα, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως η πλήρης εικόνα του πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί αυτός ο ιός παραμένει ασαφής ...ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ;

Ως πρόσφατα αναγνωρισμένος ιός, ο 2019-nCoV δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία. Οι ασθενείς βοηθιούνται με υποστηρικτική φροντίδα και συμπωματική αγωγή. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών χρειάζεται νοσηλεία. Υπάρχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα για την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων που θα καταπολεμήσουν την ασθένεια. Οι ερευνητές προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν εμβόλιο κατά του ιού

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΒΟΛΙΟ;

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναπτυχθεί εμβόλιο για αυτόν τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα ιό. Στις 28 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει αρχίσει διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωναϊού Wuhan. Οι πρώτες δοκιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε τρεις μήνες, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν ένα χρόνο ή και περισσότερο, μέχρις ότου ένα ασφαλές.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνα συνεργάζεται με διάφορους οργανισμούς υγείας, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), για να μελετήσει περαιτέρω πόσο σοβαρός και πόσο μολυσματικός μπορεί να είναι αυτός ο ιός. Με την ανταλλαγή δεδομένων και τη συνέχιση της μελέτης της ασθένειας, οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο ελπίζουν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη ενός εμβολίου.

 

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΙΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΧΘΕΙ;

Πρόκειται για μια κατηγορία ιού που μεταλλάσσεται εύκολα. Προηγούμενες μεταλλάξεις οδήγησαν στο επιδημία SARS 2002-2003, κατά την οποία, ένας ιός ενδημικός σε γάτες μεταλλάχθηκε για να εξαπλωθεί η ασθένεια στους ανθρώπους. Στη Σαουδική Αραβία το 2012, ένας κοροναϊός ενδημικός σε καμήλες μεταλλάχθηκε για να γίνει μολυσματικός στον άνθρωπο, οδηγώντας στην έκρηξη του MERS. Επί του παρόντος, οι ερευνητές δεν έχουν ανακαλύψει την αρχική πηγή του κορωνοϊού Wuhan, αλλά υποψιάζονται ότι προέρχονται από άγρια ζώα που σκοτώθηκαν και πουλήθηκαν για φαγητό.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΩ;

Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από προηγούμενες προσβολές κοροναϊού, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προτείνει γενικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της λοίμωξης από τον ιό Wuhan:

 1. Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά. Είτε σαπουνίζοντας τα επί 20 δευτερόλεπτα και ξεπλένοντας με άφθονο νερό. Είτε κάνοντας εντριβή με κατάλληλα σκευάσματα αλκοόλης
 2. Καλύψτε το στόμα σας κάθε φορά που βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε τα χαρτομάντηλα μετά την πρώτη χρήση
 3. Αποφύγετε συγχρωτισμό με ανθρώπους που έχουν πυρετό ή βήχα.
 4. Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως και δώστε πληροφορίες σχετικά με το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιών σας.
 5. Αποφύγετε επαφή με ζώα και τις επιφάνειες που αγγίζουν.
 6. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα ζωικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε στα γεύματα είναι πλήρως μαγειρεμένα. Χειριστείτε προσεκτικά το νωπό κρέας.
 7. Αποφύγετε την επίσκεψη σε περιοχές όπου υπάρχει εκδήλωση αυτής της λοίμωξης.
 8. Αποφύγετε οποιαδήποτε στενή επαφή με άτομα που έχουν επισκεφθεί την περιοχή της επιδημίας ή παρουσιάζουν ενδείξεις μόλυνσης τις τελευταίες 14 ημέρες.

 Ευχαριστούμε τον Χειρούργο ΩΡΛ κ.Βαγγέλη Γκόλα για την ενημέρωση.

 

Tag: