Προηγούμενο Αρθρο
Επώμενο Άρθρο

" "ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ" : ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ!

Gallery
" "ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ" : ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ!

Σημείο αναφοράς της πόλης των Ιωαννίνων εδώ και 200 χρόνια το εμβληματικό κτίριο χτισμένο πάνω στο βράχο ,τα « Λιθαρίτσια» έχουν ζήσει μια πολυτάραχη ζωή και πολλές δόξες στο παρελθόν και ακόμη περισσότερες στο μέλλον!

‘Ενας χώρος που  στην κυριολεξία «μας είχε λείψει» αφού είναι συνιφασμένος με όλες τις ηλικίες των κατοικών της πόλης των Ιωαννίνων,  ανακαινίζεται και αναστηλώνεται από την αρχή! Τα αγαπημένα μας «Λιθαρίτσια»  με  το  τριόρωφο  κτίριο να  δεσπόζει  σ’αυτή  την καταπληκτική θέση με θέα όλη την πόλη , τη Λίμνη και το Κάστρο, ζωντανεύει ξανά και αναβαθμίζεται με τον πιο κατάλληλο τρόπο  ,όπως άλλωστε  αρμόζει σ'αυτό το ιστορικό κτίριο. 

Η τεράστια ταράτσα του κτιρίου που απλώνεται δυναμικά έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται στο απόλυτο roof garden bar   με δέντρα και φυτά και ιδανικό φωτισμό! Ένας χώρος εκπληξη έρχεται με θέα 360o!

Αναμφισβήτητα «Τα Λιθαρίτσια» αναβιώνονται και αναβαθμίζονται  από την αρχή σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Ηπείρου!

Τα Λιθαρίτσια έχουν  γράψει στην κυριολεξία  ιστορία  έχοντας   έναν σημαντικό  ρόλο ως ισχυρός προμαχώναςτου κυρίως κάστρου. Κτίστηκε από τον Αλή πασά  το 1805 και είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα της  οθωμανικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, ως  μεγάλο σεράι, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Freywald, τον οποίο κάλεσε από τη Βιέννη .Κοντά στο σεράι αυτό, έκτισε και άλλα δύο μέγαρα για τους γιους του τα οποία  καταστράφηκαν από πυρκαγιά το 1820, κατά την πολιορκία της πόλης από τα σουλτανικά στρατεύματα. Το 1869, ο Αχμέτ Ρασίμ Πασάς , επισκεύασε από την αρχή το παλιό σεράι και το μετέτρεψε σε στρατώνα. Οι τελευταίοι στρατώνες, του Ρασήμ Πασιά κατεδαφίστηκαν τον Μάη του 1962, και έμεινε το  ωραίο Πάρκο των στρατώνων, όπως εξακολουθεί να λέγεται, τα «Λιθαρίτσια».Ο ιδρυτής της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κωνσταντίνος Φρόντζος τότε προέβη σε αναστήλωση του συγκροτήματος που γνωρίσαμε όλοι ως κέντρο αναψυχής και συνδέθηκε συναισθηματικά για πάντα με τη ζωή όλων των πολιτών αυτής της πόλης.